Servicii Ginecologie
Cand se efectueaza prima consultatie ginecologica?
Inainte de inceperea vietii sexuale:
-Cand tanara simte modificarea secretiei vaginale, care poate fi patologica, sau daca menstruatiile sunt dureroase si neregulate.
-Prezentarea la medic este indicata chiar inaintea inceperii vietii sexuale, medicul putand da sfaturi competente tinerei pentru a preveni o sarcina nedorita, sau contractarea unor boli cu transmitere sexuala.
Dupa inceperea vietii sexuale:
Se recomanda un consult ginecologic anual care sa contina si un examen citologic (Babes Papanicolau), pentru a detecta modificarile premature care pot duce la aparitia cancerului de col uterin. La acestea se pot adauga investigatii de laborator sau ecografice pe care medicul le considera necesare.
In ce consta consultatia ginecologica?
Consultatia ginecologica este compusa din doua etape. Prima etapa este anamneza si consta in comunicarea cu pacienta despre simptomele sale, istoria afectiunii si alte detalii importante. Apoi urmeaza examenul cu valve si tuseu vaginal. La sfarsitul consultatiei se discuta afectiunea si se informeaza pacienta asupra diagnosticului si tratamentului.
In ce consta consultatia Senologica?
Consultația senologică presupune inspecția și palparea sânilor, pentru a depista eventuale afecțiuni mamare. De obicei, este recomandat a fi completată de o investigație mamară imagistică (ecografie sau mamografie).
Examenul citologic Babes-Papanicolau
Denumit si Testul PAP este investigația utilizată pentru screening-ul modificărilor colului uterin. Este o procedură nedureroasă, neinvazivă și rapidă și este cel mai important test-diagnostic pentru depistarea displaziei de col uterin (displaziei cervicale) și a cancerului de col uterin (cancerul cervical).
Examenul secretiei vaginale
Se recoltează atunci când apar modificări ale secrețiilor vaginale precum miros neplăcut, culoare alb-tulbure sau transparentă sau nuanță gălbuie, simptome care pot indica prezența unei infecții, a unei boli cu transmitere sexuale, etc.